Astro blog

Astro blog

Amatørastronomens dagbog

Da jeg lige er begyndt med at kikke på stjerner og har købt passende udstyr til formålet, vil jeg se om jeg kan tage mig sammen til at skrive om alle de glæder og problemer jeg møder på min vej imod stjernerne.

Paprør og fokus

HobbiesPosted by alodk.dk Feb 14, 2011 20:21:41
Pyh ha ! Det har været en travl dag. smiley

Førstt legede jeg lidt med nit NexImage og prøvede forskellige indstillinger, mens jeg optog video. Jeg har ikke helt fanget fidusen med at man kun kan gå ned til 1/5 s. i lukkertid. Der skal godt meget stjernelys til for at få noget på chippen.

En anden ting som jeg har rodet med at at få Registax til at spise video fra andre kameraer end nexImage. Jeg har både et Samsung lommekamera og et semipro Finepix, som jeg gerne ville tappe for input. Hvis jeg også fandt ud af at hente serie-fotos ind og stacke dem som Registax gør med .avi-er, så var der mulighed for at lave ret interessante ting.


Her har jeg været "tæt" på en gadelampe der var ca 200 m væk. Som det ses er forstørrelsen i kikkerten ret voldsom til dette formål smiley . Det svarer til 180X forstørrelse og er roteret 180 grader i god astronomisk tradition. Det begyndte med en støjfyldt og rystet video, som jeg vil lægge op senere( tager kun noget der allerede ligger på nettet).

Det næste projekt i dag var at få en 28mm fotolinse fra mit hedengangne Yachika spejlrefleks kamera til at fungere som okular. For at få det til at passe med forku prøvede jeg først at vende kamerasiden af linsen ind imod kikkerten. For at få det til at sidde sate jeg et paprør på så det kunne gå ned i i okular-røret og sidde rimelig lige og i den rigtige afstand.

Da jeg så, efter at have maset med det i flere timer, prøvede at vende linsen om, var det meget bedre. Nu havde jeg et skarpt billed og jeg skulle holde øjet nogle cm fra linsen, men så var synsfeltet fyldt, så jeg beholdt papkanten for det passede med den afstand øjet skulle vær i. Da jeg så satte lommekameraet til "okularet" for at tage billeder viste det sig at det også havde bug for mere fastand, så i gang med kniv og tape. Tapen skulle denne gang side om kameraets linsehus, så røret kom til at sidde fast og lige i forhold til okularet.

Med denne opstilling kunne jeg tage dette foto at samme lampe.

Og det er ikke så ringe endda... smiley

Nu mangler jeg bare at få det gode Finepix til at sidde på kikkerten. Den kan tage billed-serier og optagelser op til 30 sekunder, men den vejer et halvt kilo, så jeg skal finde en mere stabil løsning end at spænde det på okularet.

Efter roderiet med paprør, skilte jeg foruseringsmekanismen ad på kikkerten, for jeg syntes at det var for søs og vakkelvoren. Efter at have fået indmaden og håndtaget af, faldt der en sort plastik-strimmel ud. Da jeg kikke ind i røret(fokuserings rørets ramme), så jeg to små skruer(micro-umbacho) som sad bag plaststrimlen. Det var dem jeg skulle have justeret. smiley

Jeg samlede fokus-mekanismen igen og stillede skruerne ved at vippe med okular-røret og spænde meget forsigtigt indtil jeg ikke kunne vippe med røret mere. Nu kører fokuseringen helt jævnt og vipper ikke når jeg stiller fokus.

Nu vil jeg videre. Jeg skal have noget mad inden jeg roder videre. Ferie er skønt!!!.

Hyg derude.