Astro blog

Astro blog

Amatørastronomens dagbog

Da jeg lige er begyndt med at kikke på stjerner og har købt passende udstyr til formålet, vil jeg se om jeg kan tage mig sammen til at skrive om alle de glæder og problemer jeg møder på min vej imod stjernerne.

Ny planet i solsystemet

HobbiesPosted by alodk.dk Feb 19, 2011 23:09:13
Den 14 Februar år 2011 bollelede nyheden over alle mulige steder om at NASA nu har fundet en ny planet i vort solsystem. Nogen kalder den for Tyche, men i new age kredse fejres den om Nibiru eller planet X, som skal komme i "de sidste tider".

Planeten er en gas-planet ca 4 gange så stor som Jupiter og er for øjeblikket i den yderste kant af solsystemet, men skulle komme ind i nærheden af Mars, når den når det inderste af sin aflange bane. Man søger med rumteleskoper efter planeten i en afstand af 30.000 AU 1AU er middelafstanden imellem Jordens og Solen, 150 mill km.)Det nye Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE) space telescope, er selvfølgelig med i eftersøgningen.

Andre astronomer, tror ikke på teorien om den ny planet og vil se klare beviser for de overgiver sig.

Søg selv på nettet hvis det har interesse.

Transport

HobbiesPosted by alodk.dk Feb 17, 2011 20:49:11
I disse dage hvor jeg ikke kan komme ud og kikke, fordi der er skide koldt og overskyet, roder jeg med at passe mit teleskop ned i en cykeltrailer, så den er nem at flytte.
(hvis væggene og gulvet ser lidt underligt ud, er det fordi jeg har fjernet de andres ting fra billedet )

Den har været en tur hos cykelsmeden og har fået nye dæk, slanger og lejer, så den kører ganske fint. Der skal også en plade på toppen, så jeg har et bord(kassen), når jeg er ude på tur. Kassen kan tages af stellet, så jeg har alt det dyre i lejligheden, mens stellet står i kælderen.

Jeg har været rundt og kikke i området og har udset mig et par steder, hvor jeg kan stå nogenlunde ugenert og stadig med et godt udsyn til det meste af himmelen. Jeg vil ikke fortælle hvor, da jeg ikke ønsker at have et større party til at trave rundt om mig, når jeg skal optage en prik i det fjerne, med 200x. Der skal ikke meget mere end en prut til, før optagelsen er ødelagt. smiley

Vi ses!

Paprør og fokus

HobbiesPosted by alodk.dk Feb 14, 2011 20:21:41
Pyh ha ! Det har været en travl dag. smiley

Førstt legede jeg lidt med nit NexImage og prøvede forskellige indstillinger, mens jeg optog video. Jeg har ikke helt fanget fidusen med at man kun kan gå ned til 1/5 s. i lukkertid. Der skal godt meget stjernelys til for at få noget på chippen.

En anden ting som jeg har rodet med at at få Registax til at spise video fra andre kameraer end nexImage. Jeg har både et Samsung lommekamera og et semipro Finepix, som jeg gerne ville tappe for input. Hvis jeg også fandt ud af at hente serie-fotos ind og stacke dem som Registax gør med .avi-er, så var der mulighed for at lave ret interessante ting.


Her har jeg været "tæt" på en gadelampe der var ca 200 m væk. Som det ses er forstørrelsen i kikkerten ret voldsom til dette formål smiley . Det svarer til 180X forstørrelse og er roteret 180 grader i god astronomisk tradition. Det begyndte med en støjfyldt og rystet video, som jeg vil lægge op senere( tager kun noget der allerede ligger på nettet).

Det næste projekt i dag var at få en 28mm fotolinse fra mit hedengangne Yachika spejlrefleks kamera til at fungere som okular. For at få det til at passe med forku prøvede jeg først at vende kamerasiden af linsen ind imod kikkerten. For at få det til at sidde sate jeg et paprør på så det kunne gå ned i i okular-røret og sidde rimelig lige og i den rigtige afstand.

Da jeg så, efter at have maset med det i flere timer, prøvede at vende linsen om, var det meget bedre. Nu havde jeg et skarpt billed og jeg skulle holde øjet nogle cm fra linsen, men så var synsfeltet fyldt, så jeg beholdt papkanten for det passede med den afstand øjet skulle vær i. Da jeg så satte lommekameraet til "okularet" for at tage billeder viste det sig at det også havde bug for mere fastand, så i gang med kniv og tape. Tapen skulle denne gang side om kameraets linsehus, så røret kom til at sidde fast og lige i forhold til okularet.

Med denne opstilling kunne jeg tage dette foto at samme lampe.

Og det er ikke så ringe endda... smiley

Nu mangler jeg bare at få det gode Finepix til at sidde på kikkerten. Den kan tage billed-serier og optagelser op til 30 sekunder, men den vejer et halvt kilo, så jeg skal finde en mere stabil løsning end at spænde det på okularet.

Efter roderiet med paprør, skilte jeg foruseringsmekanismen ad på kikkerten, for jeg syntes at det var for søs og vakkelvoren. Efter at have fået indmaden og håndtaget af, faldt der en sort plastik-strimmel ud. Da jeg kikke ind i røret(fokuserings rørets ramme), så jeg to små skruer(micro-umbacho) som sad bag plaststrimlen. Det var dem jeg skulle have justeret. smiley

Jeg samlede fokus-mekanismen igen og stillede skruerne ved at vippe med okular-røret og spænde meget forsigtigt indtil jeg ikke kunne vippe med røret mere. Nu kører fokuseringen helt jævnt og vipper ikke når jeg stiller fokus.

Nu vil jeg videre. Jeg skal have noget mad inden jeg roder videre. Ferie er skønt!!!.

Hyg derude.

Panikkøb og foto

HobbiesPosted by alodk.dk Feb 12, 2011 18:26:24
I anledning af en artikel i BT, for en uges tid siden, hvor de stolt annoncerede at der snart ville være to sole på himmelen og at Jorden nok gik under i løbet at kort tid, har Jeg været så impulsiv at købe et

Explorer 130P SynScan AZ GoTo.smiley

Da jeg er kom hjem, så jeg at det var en kineser. Jeg håber dog at den kan bruges til den første læretid, så kan jeg enten sælge det for en tusse eller have det som reserve. Tests og andre amatør-astronomer, har forsikret mig om at kvaliteten er ganske rimelig.

Det der bekymrede mig mest var at ekspedienten sagde at jeg ikke skulle regne med at kunne tage fotos af andet end månen og de nærmeste planeter, fordi det var et spejlteleskop.

Jeg har så senere forstået at Az-monteringen(stativet) ikke egner sig til foto med
lange optage-tider(mange minutter), fordi stativets computer godt nok kan følge himmelen, men da omdrejningsaksen er ikke parallel med jordens omdrejnings-akse, vil himmelen dreje rundt på billedet og stjernerne tværes ud til cirkler.

Jeg havde dog købt et stativ til at spænde om okularet, så man kan sætte et kamera fast. Jeg håbede på at teleskopets mekanik kan tåle at bære et kamera.

Efter at have rodet med fotografiapparater og videooptager, besluttede jeg at tage skridtet fuldt ud og købe et "billigt" astrokamera af typen NexImage. Så kan jeg da komme i gang og hvis jeg skulle fange et UFO i kikkerten, kan jeg dokumentere det i rimelig kvalitet, håber jeg. smiley

Der vil dukke flere rapporter op senere, når jeg kommer forbi igen.